Breng de melk, de room en het vanillestokje in de kookpot aan de kook.
Vermeng de suiker, de eieren en het vanille-extract in een kom met een klopper.
Laat, na het koken, het vanillestokje nog 5 min. trekken zonder warmtebron.
Haal het vanillestokje uit de kookpot en schraap de binnenkant hiervan af om aan de melk toe te voegen.
Giet de mengeling melk/room al kloppend op de mengeling ei/suiker.
Zeef deze mengeling aan de hand van een puntzeef.
Karamel :
Zet de kommetjes in een geperforeerde gastromand.
Breng de suiker, het water en enkele druppels azijn aan de kook in een propere kookpost.
Als het water verdampt is, begint de suiker van kleur te veranderen.
Vooral niet roeren, maar cirkelvormige bewegingen maken met de pot om de kleur uniform te behouden.
De kleur evolueert snel van geel naar bruin.
Wanneer de suiker een mooie donkere karamelkleur heeft, haal dan de kookpot van het vuur.
Om het koken stop te zetten voeg voorzichtig een ijsblokje in de karamelsaus en laat het smelten door met de kookpot te draaien.
Giet een dun laagje karamelsaus op de bodem van ieder kommetje.
Kooktijd :
Vul de multikoker tot aan het eerste streepje.
Zet de thermostaat op 70°.
Vul ieder kommetje (tot boven) met de mengeling melk/room/eieren.
Zet de kommetjes in de geperformeerde mand en plaats de mand in de multikoker.
Haal één kommetje uit de mand, pas het waterniveau aan tot het ¾ van de hoogte van de kommetjes bereikt. Zet het kommetje terug in de mand.
Leg een vel bakpapier op de kommetjes alvorens het deksel op de multikoker te plaatsen, dit om condensatiedruppels op de crème de vermijden.
Laat de crèmes 25 tot 40 minutes koken tot ze stijf worden. Om dit te controleren, steek een mespunt in het midden van een kommetje, het moet er mooi proper uitkomen.
Haal de gastromand uit de multikoker en plaats de bedekte kommetjes een volledige nacht in de koelkast.
Snij met een mes rond de boord van het kommetje, haal ze uit de vorm door ze op een bord om te draaien.
INGREDIËNTEN
Crème:
• 25 cl crème
• 75 cl melk
• 6 eieren
• 70 g suiker
• Vanille-extract
• 1 vanillestokje
Karamel
• 200 g suiker
• 10 cl water
• 2 cl witte azijn
• 1 ijsblokje
KEUKENGEREI
• 2 kommen
• 1 puntzeef
• 2 kookpotten
• 1 klopper
• 8 vormpjes